לפעמים לא לתת זה הכי לתת / משה שרון
נתינה היא ערך עליון, מוסר חברתי ואישי שאין מילים לתאר הכרחיותו. אך האם נתינה היא תמיד אקטיבית? צריך בהכרח לייעץ / להכין סלי מזון כדי להיות בצד הנותן? חייבים לתת כדי לתת או שלפעמים נתינה יכולה להיות פאסיבית מאוד, כמעט בלתי נראית?
שלוש תובנות בנוגע לנתינה שהבנתי תוך כדי טיפולים ואימונים בקליניקה:
א. שלהקשיב זה יותר מלדבר. רוב האנשים שאני מכיר לא זקוקים לעצה אלא פשוט שיקשיבו להם עד הסוף, שיכילו אותם ואת המחשבות שמרעישות אותם מבפנים. רוב האנשים שאני מכיר לא מקשיבים עד הסוף ומיד מייעצים, "אז ת...", "למה שלא ת....". האם זו הגאווה שלנו שלא מאפשרת לנו להקשיב? המחשבה שאנחנו יודעים הכל? גיליתי שאחת המתנות המשמעותיות ובעלות הערך הגדול ביותר שאדם אחד יכול לתת לאדם אחר – פשוט להקשיב לו.
ב. ששאלה עדיפה על אמירה. לו יכולתי, הייתי מבטל את כל סימני הניקוד בחיי, את הנקודות, הפסיקים וסימני הקריאה ומשאיר רק סימני שאלה. למה להגיד למישהו לעשות כך או אחרת, להתחתן או להתגרש, להתפטר או להשאר, אם אפשר לשאול אותו שאלה טובה ומדויקת, שתעזור לו לתת מענה על טרדותיו וספקותיו בעצמו. כשאתה שואל שאלה אתה מוכיח לאדם שמולך שהתשובות נמצאות אצלו, שאין לו תלות בך, ושהוא, יותר מכולם, אחראי לחייו ולגורלו. אם היית יכול לחזור אחורה ולשנות, מה היית עושה אחרת? מהן האלטרנטיבות שחשבת עליהן? למה אתה מתכוון כשאתה אומר ש...?
מספרים על ה"בעל שם-טוב", מייסד תנועת החסידות, שהיה מקבל מכתבים עם שאלות אל ביתו. הוא לא היה עונה, רק מוחק את המילים המיותרות בתוך השאלה ומחזיר לשואל. מוכיח לשואל שהתשובה נמצאת בתוך השאלה.
ג. שאנשים זקוקים לאישור שהם נורמלים. שהם לא מקרה אבוד, שמה שהם חולמים, מייחלים, נופלים בו, מתחבטים ומסתירים, שאך טבעי הוא ועוד אנשים כך מתנהגים או חושבים. לפעמים כל מה שאדם צריך זה שנגיד לו: ברור אחי, מה שאתה מרגיש זה טבעי, מה שעשית, כל אחד במצבך היה עושה. אתה נורמלי. או כמו שאני נוהג לומר: הייתי מודאג אם לא היית עצוב / מתגעגע / פוחד.
ארצה לסיים בשיר שכתבה משוררת בשם סמדר וינשטוק. אפשר ללמוד הרבה שנים איך להיות מטפל ואפשר פשוט ליישם את השיר הזה:
אם תפגוש אדם שבור,
שב איתו
על סף השבר הארור,
אל תנסה לתקן,
אל תרצה שום דבר.
באהבה ויראת הזולת,
שב איתו,
שלא יהיה שם לבד.
עוד מאמרים בהתפתחות אישית וקואצ'ינג עצמי | הספרים של משה שרון | מנוי לקורסים של משה שרון
תגובות